Woordenboek

Snap je er geen bal van? hierbij een woordenboek! 🤓📙

Server

Een computer die netwerk-taken vervult. Enkele verschijningsvormen rond het Internet: E-mail-server, Web-server en FTP-server.

Hosting

Elke web site wordt op een www server ‘gehost’. Dat betekent dat die site op de server bewaard wordt en dus online staat. Over het algemeen wordt behalve de web site ook de evt. bijhorende domein naam op die server ‘gehost’.

Domeinnaam

Domeinnamen zijn de adressen van het internet. Door een url in te tikken, kom je op een website terecht. Het verschil tussen een domeinnaam en webhosting is te vergelijken met een huis. De domeinnaam is het adres en webhosting is het huis.

CMS

Een content management systeem is een applicatie die gebruikers in staat stelt op een eenvoudige manier de inhoud van hun website te beheren, zonder dat deze over vergaande online kennis moet beschikken.

Frontend

Ontwikkelaars noemen de gebruikersinterface van een website of applicatie de frontend. Programmeren voor de frontend is van invloed op hoe de site of applicatie eruit ziet en hoe de gebruiker ermee communiceert.

Backend

De onderliggende code van een site bevindt zich aan de backend. Wanneer gegevens worden ingevoerd via de frontend, moeten ze worden opgeslagen in een database, die beschikbaar is wanneer een gebruiker gegevens opvraagt. Voordat gegevens worden opgeslagen of opgehaald, moeten vaak verificaties, verwerking en relaties worden vastgesteld. Dat is typisch back-end werk.

API

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren.

SSL

SSL staat voor Secure Socket Layer. Het is een protocol voor de gegevens die worden uitgewisseld om te worden gecodeerd tussen de server en de browser (client). Dat betekent dat iemand (de middleman) anders deze gegevens niet kan lezen. U herkent dit aan de “https: //” in de URL-balk. Vandaag is het standaard om uw website van SSL te voorzien. Dit is gratis met Letsencrypt en komt ten goede voor uw SEO.

Responsive

Wanneer we een applicatie of website ontwerpen, coderen de front-end engineer en designer dit zodat alles op de pagina wordt aangepast om leesbaar te blijven op elke schermgrootte, inclusief smartphones. Responsive design is ook bedoeld als iemand een browservenster vergroot of verkleint. Bijvoorbeeld, elementen die in dezelfde rij op een breedbeeldmonitor verschijnen, kunnen verticaal op het scherm van een mobiel apparaat worden gestapeld.

Gevonden wat je zocht?